T
F
A
0
0
The House
at Lac Brome
Description
du projet
Project Description

The pavilion architecture of this second home is inspired by traditional small farmhouses consisting of several buildings organized around an inner courtyard. The residence is made up of a set of four pavilions, each with a simple geometrical shape – a rectangle – and covered by a gable roof. 

Each pavilion is dedicated to a specific use: master suite, children’s suite, living room and garage. The spaces between these small houses make up an “inner courtyard” placed under a flat roof. This courtyard includes the common areas: main entrance, service entrance, kitchen, dining room and screened-in area. 

The residence is laid out on a single level because the property’s most beautiful vistas open out beneath a canopy of trees on the shore of the lake. Breaking up the residence into small volumes was a way of creating a human-scale “village” on a flat, narrow piece of land. 

Inner spaces vary within the pavilions; these spaces can open onto the common areas or be closed, as the occupants wish. Variations in ceiling height define the spaces by creating virtual boundaries between a series of linked open rooms. 

No items found.
Spécifications techniques
Technical Specifications
1
/
1
Localisation
Location
Foster
Superficie
Area
380 m²
Durée du projet
Years
2015-2019
Distinctions
Awards

Gold Winner – Residential Building / Cottage & Country Home
Grands Prix du Design, 14e édition

Publications

Mozayan-Verschaeve, Emmanuelle (2020, 15 mars).
«Construction ingénieuse sur le lac Brome»La Presse+

Photo credits:  
Crédits photos:   
Charles Lanteigne